Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε πρέπει να θέσει το θέμα του αλκοόλ στο παιδί του και τι να πει. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν για το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους και το ιδανικό θα ήταν να μιλήσετε για την κατανάλωση αλκοόλ πριν ξεκινήσουν να πειραματίζονται με αυτό.
Προσπαθήστε να μην πιέσετε τη συζήτηση του θέματος – είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να αναφερθεί φυσικά. Μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο online που αναφέρεται στο αλκοόλ ή κάτι από την τηλεόραση ή να περιμένετε μέχρι να σας ρωτήσει το παιδί σας. Κάντε ότι αισθάνεστε πιο άνετο για εσάς και την οικογένειά σας, το καλύτερο όμως θα ήταν να συζητήσετε το θέμα πριν ξεκινήσει το παιδί σας να πειραματίζεται με το αλκοόλ ή να αντιμετωπίζει πίεση από τους φίλους του.
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι στην έρευνα ESPAD που πραγματοποιήθηκε το 2011, το 62% των ερωτώμενων μαθητών της πρώτης λυκείου σε δημόσια σχολεία στην Κύπρο δήλωσε ότι δοκίμασε αλκοόλ στην ηλικία των 13 ή νωρίτερα (έναντι 57% μέσος όρος 35 χωρών, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Άλλα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε από την ESPAD του 2011:
- Ένας στους δύο μαθητές στην Κύπρο (49% vs 37% μέσος όρος από συνολικά 35 χώρες, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της ΕΕ) ανέφεραν πως τις τελευταίες τριάντα μέρες, αγόρασαν αλκοολούχα ποτά για δική τους κατανάλωση (off premise).
- Η κατανάλωση σε μπαρ, δισκοθήκες κ.λπ. (on premise) τις τελευταίες 30 μέρες ανέρχεται στην Κύπρο σε 69% (έναντι 45% μέσος όρος από συνολικά 35 χώρες, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της ΕΕ).
- Το 82% των μαθητών που ερωτήθηκαν στην Κύπρο κατανάλωσε αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες (vs 79% μέσος όρος από συνολικά 34 χώρες, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της ΕΕ).
- Το 70% των μαθητών που ερωτήθηκαν στην Κύπρο κατανάλωσε αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες 30 μέρες (vs 57% μέσος όρος από συνολικά 34 χώρες, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της ΕΕ).
- Το 14% των μαθητών που ερωτήθηκαν στην Κύπρο δήλωσε ότι μέθυσε τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες 30 μέρες (vs 17% μέσος όρος από συνολικά 34 χώρες, εκ των οποίων οι 23 είναι χώρες της ΕΕ).
- Σε ό,τι αφορά το δείκτη βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης, έχει βρεθεί ότι κατά μέσο όρο 4 στους 10 (39%) Ευρωπαίους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών κατανάλωσαν 5 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση τις τελευταίες 30 μέρες. Η Κύπρος ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρώπης (44%), ενώ κατά το τελευταίο έτος διεξαγωγής της ESPAD (2011), παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση (κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες) στο ποσοστό της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος διεξαγωγής της έρευνας (2007). Ο δείκτης αυτός είναι ακόμη πιο ανησυχητικός όσον αφορά στα αγόρια όπου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Κύπρος 56% (έναντι 43% μέσος όρος από συνολικά 32 χώρες, εκ των οποίων οι 21 είναι χώρες της ΕΕ).