Με συγκρατημένη, υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ η πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και η πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλους λόγους, μπορεί να μειωθούν μέχρι και 30%, ειδικά στους άνδρες άνω των 40 και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, για τους οποίους οι κίνδυνοι καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικών είναι υψηλότεροι. Όμως, με κάθε ποτό που ξεπερνά τα όρια της υπεύθυνης κατανάλωσης, οι ίδιες πιθανότητες αυξάνονται εξαιρετικά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που αναφέρονται στις οδηγίες δεν έχει περισσότερα πλεονεκτήματα αλλά εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους.
Το αλκοόλ μπορεί να προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις γιατί με απλά λόγια «αραιώνει το αίμα», και συνεπώς βοηθά στη μείωση των επιβλαβών θρόμβων και της στένωσης των αρτηριών. Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ διεγείρουν επίσης το συκώτι ώστε να παράγει «καλή» χοληστερόλη (HDL) η οποία με τη σειρά της διαλύει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).
Αυτό αφορά βέβαια μικρή ποσότητα. Ένα ποτό είναι αρκετό και η θετική του επίδραση διαρκεί για περίπου 24 ώρες.
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η πολύ συγκρατημένη κατανάλωση από μεσήλικες και ηλικιωμένους μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωσης και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Όμως, η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και εμφράγματα.