Η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ καταλήγει σε μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στο σύστημά μου σε σχέση με την πιο αργή κατανάλωση
Αλήθεια

Αν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ γρήγορα θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις γιατί το αλκοόλ καταναλώνεται γρηγορότερα από τον ρυθμό που το σώμα μπορεί να το αποβάλει. Αν πίνετε γρήγορα, το αλκοόλ θα ξεκινήσει να πλημμυρίζει τον εγκέφαλο. Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία πίνετε, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το εγκεφαλικό στέλεχος και να επέμβει στις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Ένας νέος ή κάποιος που δεν είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να το νιώσει πολύ έντονα αν πιει κάποια ποτά μαζεμένα.

Η ικανότητα του σώματός σας να επεξεργαστεί το αλκοόλ εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ηλικία, το βάρος και το φύλο σας. Σε γενικές γραμμές το σώμα σας διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ κάθε μιάμιση ώρα - και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία.

Η κατανάλωση με γεμάτο στομάχι σημαίνει ότι θα μεθύσω λιγότερο
Αλήθεια

Το φαγητό πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μια καλή ιδέα. Το φαγητό επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στο αίμα, δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να το αποβάλει και αυξάνει τη διάσπαση του αλκοόλ στο στομάχι.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ, να καταναλώνετε παράλληλα αναψυκτικά ή νερό και βέβαια να καταναλώνετε αλκοόλ υπεύθυνα. Σ.3

Το αλκοόλ δεν παχαίνει

Μύθος

Τα καθαρά αλκοολούχα ποτά, οι ξηροί οίνοι και οι μπύρες δεν περιέχουν λίπη αλλά περιέχουν θερμίδες. Ενδεικτικά:

  • 35ml τζιν με τόνικ =128
  • 35ml μαύρο ρούμι και cola =141
  • Ένα μεσαίο ποτήρι λευκό κρασί 12% (175ml) =130
  • Ένα μεσαίο ποτήρι κόκκινο κρασί 12% (175ml) =119
  • Ένα Pint μπύρα 5% = 244
  • 25ml ουίσκι 40% = 56
  • Μια φιάλη 275ml alcopop, 5.5% =171

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, θυμηθείτε ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα πείνας. Η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει την όρεξη ενώ μειώνει τον αυτό-έλεγχο, άρα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσετε.

Το αλκοόλ μας επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο

Μύθος

Το μέγεθός σας, το βάρος σας, ο μεταβολισμός σας, το φύλο σας, καθώς και το πώς και το πότε πίνετε αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζει το αλκοόλ.

Όταν πίνετε με άδειο στομάχι ή πίνετε γρήγορα, έχετε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας κι αυτά θα επηρεαστούν επίσης από το μέγεθος, το βάρος, την κατάσταση της υγείας σας και την ηλικία σας. Αν είστε πολύ κουρασμένοι, άρρωστοι ή αγχωμένοι, ενδέχεται να επηρεαστεί και η αντίδρασή σας στο αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό και καταπονεί το σώμα και συνεπώς μπορεί να σας επηρεάσει περισσότερο όταν είστε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι.

Αν πιω καφέ ή κάνω ένα κρύο ντους, θα ξεμεθύσω και δεν θα έχω hangover

Μύθος

Τίποτα δε μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση του αλκοόλ στο αίμα σας, εκτός από τον χρόνο και την κατανάλωση νερού. Ακόμη κι ένα ή δύο ποτά θα επηρεάσουν το συντονισμό σας, την κρίση και την αντίδρασή σας, οπότε προγραμματίστε πώς θα γυρίσετε σπίτι πριν βγείτε ή καθορίστε ποιος θα οδηγήσει. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να πιείτε και να οδηγήσετε.

Το hangover δεν θεραπεύεται (αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ένας δυνατός καφές, ένα κρύο ντους ή τα αναψυκτικά βοηθούν). Στην πραγματικότητα, ο χρόνος είναι η μόνη θεραπεία που επιτρέπει στο συκώτι σας -υποστηριζόμενο από αρκετό νερό- να συνεχίσει τη λειτουργία του αποβάλλοντας το αλκοόλ από το σύστημά σας.

Μεταξύ των συμπτωμάτων του hangover είναι το αίσθημα δίψας, αδιαθεσίας, κούρασης και πονοκεφάλου καθώς και η υπερευαισθησία στο θόρυβο και το δυνατό φως.