Ο καθένας μας γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς, έτσι όσο μεγαλώνετε πρέπει να επαναξιολογείτε την κατανάλωση αλκοόλ που κάνετε και πόσο αυτή σας επηρεάζει. Η ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται το αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περιέχεται στο σώμα σας μειώνεται, που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ –ένα ή δύο ποτά την ημέρα- μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου στους άνδρες άνω των 40 ετών και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα κι απώλεια μνήμης. Επίσης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία σας κι αν πέσετε έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε σοβαρά.
Ένα ποτηράκι την ημέρα δεν είναι φυσικά πανάκεια, αν όμως καταφέρετε σε οποιαδήποτε ηλικία να ακολουθήσετε τις πέντε οδηγίες για υγιή καρδιά:
- Να παραμείνετε λεπτοί
- Να μην καπνίζετε
- Να ασκείστε τακτικά
- Να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγα κορεσμένα λίπη
- Να κάνετε μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ
αυξάνετε το προσδόκιμο ζωής λόγω του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών, διαβήτη και εμφράγματος.
Σύμφωνα με έρευνες, εκτός των πλεονεκτημάτων για υγιή καρδιά, η υπεύθυνη και μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ στους ηλικιωμένους, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Φαρμακευτική αγωγή
- Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδυάζετε φάρμακα με αλκοόλ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουροι.
- Αν παίρνετε φάρμακα πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε αλκοόλ. Αυτό ισχύει και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς επίσης και για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και για τα φυτικά σκευάσματα.
- Τα ηρεμιστικά ή καταπραϋντικά φάρμακα είναι επικίνδυνα αν συνδυαστούν με αλκοόλ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οποιοδήποτε φάρμακο σας έχει δώσει ή λαμβάνετε ήδη.